Adreça: Carrer Hort dels Frares, 62, 46600 Alzira, Valencia.
L’ equip de professors de la segona edició de Riber-ALZ es:
-
Josep Furió
Percussionista de l’Orquestra de València, membre de Projecte SoXXI i Professor de l’Escola Superior de Música d’Extremadura Musikex.
-
Xavi Sanchis
Professor de la Societat Musical d’Alzira i membre de Pan-ku grup de percussió.
-
Ramón Llopis
Professor del Conservatori Professional de Música i Dansa Catalina Bufí d’Eivissa. Membre de Pan-ku grup de percussió.
-
Carles Bella
Percussionista Freelance, professor en Dacapo Music Art Academy i membre de Pan-ku grup de percussió.
-
Aarón Cristòfol
Professor del Conservatori Professional de Carcaixent, membre de de Maspercusión y MaBcDuo.
-
Joan Soriano
Professor del Conservatori Professional de Carcaixent, Escola Superior de Música d’Extremadura Musikex i membre de Projecte SoXXI.
En grups reduïts es treballaran i desenvoluparan els continguts de les diferents sessions en horari de matí. La vesprada es destinarà al treball d’ensemble per preparar el concert de cloenda del dia 27. Les sessions col·lectives/individuals dels diferents instruments de percussió s’han organitzat en base al següents blocs.
INDEPENDÈNCIA, IMPROVISACIÓ I LLENGUATGE DE RITMES AFROCUBANS.
A càrrec de Carles Bella.
En aquestes sessions, aprofundirem en el llenguatge de la música cubana i treballarem la independència d’extremitats amb la bateria. Per una banda, coneixerem els ritmes “son”, “guaguancó” i “comparsa”. Anomenarem els instruments de percussió més utilitzats en aquests ritmes i aprendrem les tècniques de cadascun. Pel que fa a la bateria, ens centrarem en estudis i exercicis tècnics fonamentals per millorar la independència de peus, mans i veu, a partir d’exercicis bàsics. A més, donarem pas a la improvisació, fomentant la creativitat i la memòria auditiva.LA CAIXA COM A EINA DE CONTROL, PRECISIÓ I EXPRESSIÓ.
A càrrec de Ramón Llopis.
Aquest projecte es centrarà en l'estudi de la caixa a través del treball de la independència, el moviment i la bilateralitat, amb l'objectiu de desenvolupar una execució equilibrada i fluida. Es consolidaran coneixements musicals i tècnics, explorant diversos enfocaments tècnics i estilístics de les diferents escoles de l'instrument. Tot aquest procés es durà a terme de manera creativa, participativa i col·laborativa.MÈTODE D’ESTUDI, MOVIMENT I CONSCIÈNCIA CORPORAL. INTERPRETACIÓ ERGONÒMICA I EFECTIVA.
A càrrec de Joan Soriano.
Es presentaran diferents estratègies per abordar l’estudi i organització del temps, emprant mètodes d’estudi efectius que optimitzen el treball i pràctica instrumental en els diferents instruments. S’abordarà la pràctica amb un enfocament des de la plena consciencia i el treball de la lateralitat, dissenyant un pla d’estudi vàlid per a aconseguir una correcta interpretació entenent el moviment com a principal element generador de tots els processos en percussió lligat a una bona postura i base ergonòmica.INTRUMENTS DE LÀMINES. MÈTODE I TÈCNICA.
A càrrec de Xavier Sanchis.
En aquestes sessions tractarem la tècnica de marimba/vibràfon com a base per a interpretar tot tipus d’obres d’estils diferents. Tractarem la posició, tipus de colps, atacs diferents i els diferents tipus de grips. Treballant des de l'inici el moviment continu i tipus de desplaçaments per a aplicar-los al dia dia en el nostre repertori. També parlarem de les diferents tècniques d'estudi a l'hora d'afrontar una nova obra o estudi. Centrant-nos en l'elecció de l'obra, el primer acostament a la partitura, conéixer l'estil i significat de l'obra, analitzar la partitura, com aplicar una bona digitació i per últim la importància de treballar lentament per a crear una bona memòria muscular.Xicoteta percussió i percussió orquestral.
A càrrec de Josep Furió.
Aprendrem a tocar instruments com la pandereta, triangle, castanyoles i plats. Com fer els moviments i adoptar una posició correcta de les mans per fer ús de les diferents tècniques d'aquests instruments. Conèixer els diferents tipus de cadascun. Com controlar les dinàmiques. Manteniment dels instruments. El seu ús a la banda i orquestra a través del repertori més significatiu de cadascun del instruments pel que fa a les parts individuals i el treball de secció de percussió.CAIXA CREATIVA
A càrrec d’Aarón Cristòfol.
Facilita coneixements, claus i tècniques creatives per ajudar al participant a crear els seus propis exercicis d’una manera dinàmica, amena i participativa, al mateix temps que es reflexiona i debat sobre diferents aspectes de l’estudi tècnic de la Caixa. Objectius- Abordar la creació d’exercicis de tècnica de caixa.
- Facilitar claus, tècniques i coneixements que ajuden al participant a escriure els seus propis exercicis.
- Fomentar el desenvolupament de la creativitat.
- Reprendre o descobrir el potencial tècnic del participant.
- Fer ús de la memòria per al treball diari de l’estudi de la tècnica de Caixa.
- Acostar obres i estils d’autors fonamentals de la literatura de la percussió.
- Aprofundir en els llibres de caixa d'una forma creativa i lúdica.
TECNOLOGIA APLICADA A LA MÚSICA.
A càrrec de Bernat Cucarella
S’experimentarà amb sensors aplicats a la música. És a dir, com podem crear els nostres propis sensors en comandaments de la Wii o inclús en el mateix mòbil i fer música o controlar coses. S'explicarà des d'un nivell bàsic què és un sensor, vorem exemples i obres on s’han utilitzat i provarem diferents sensors creant una obra improvisada. No es necessiten coneixements de ningun programa, soles ganes de descobrir un nou món que és el de l'electrònica. Un món que està en auge en els últims anys que necessita ser explorat tant per programadors com per intèrprets, ja que aconsegueix mesclar el moviment, el gest i la música dins d’un mateix procés creant una obra que hibrida lo escènic i lo sonor.Horari del curs
09:30 - 10:30 Classes individuals / grupals.
10:30 - 11:00 Esmorzar.
11:00 - 12:30 Classes individuals / grupals.
12:30 - 14:00 Classes individuals / grupals.
14:00 - 16:00 Dinar.
16:00 - 17:30 Assaig - Preparació concert cloenda RiberAlz Festival. (a excepció del divendres 27 que es destinarà a muntatge i preparatius del concert)
L’horari i informació completa serà aportada als inscrits al seu degut moment organitzats els grups per nivells.
Tots el dies els alumnes podran assistir als concerts en horari de vesprada i nit que es realitzaran al RiberAlz Festival amb entrada lliure fins completar aforament durant els dies de realització del curs.
Veure en pàgina web l'apartat Programació RiberALZ-Festival per horaris i llocs del diferents espectacles.
Els alumnes deuen aportar al curs el material personal oportú per a poder treballar en les diferents sessions. Baquetes per als diferents instruments de làmines i parxes i caixa sorda per al treball tècnic.
L’esmorzar l’han de portar cadascú.
L’equip docent es responsabilitza de l’atenció dels alumnes dins de l'horari del curs. Els alumnes hauran d'arribar puntuals per al començament de les diferents sessions. Es convenient estar uns minuts abans de les 9h per començar.
El dinar és un menú tancat a un restaurant de proximitat d’on es realitza el curs. Els alumnes que per les circumstàncies que siga (proximitat de vivenda, altres...) no vullguen dinar de menú poden elegir l’opció sense menú en el formulari d’inscripció.
Una vegada finalitzades les sessions de la vesprada els alumnes poden anar-se’n a casa sols o acompanyats per els tutors o persona responsable.
L’assistència als diferents concerts es molt recomanable per a tots els inscrits indiferentment del seu nivell i edat. Podran assistir als concerts sols o acompanyats amb entrada lliure fins completar l’aforament.
Per a qualsevol dubte de l’organització del curs, necessitats especials, o completar informació podeu enviar un correu electrònic a la següent adreça (resposta en 1 dia màxim).
riberalzfestival@gmail.com
Una vegada finalitzat el curs els inscrits rebran un certificat acreditatiu de la realització del curs amb 40 hores de durada signat pels diferents professors i responsables acadèmics. A més seran obsequiats amb una samarreta corporativa del RiberALZ-Festival de la que indicaran la talla al formulari d’inscripció.
Les modalitats i tarifes de participació son desglossades a l’apartat inscripció. Els alumnes matriculats el present curs a la Societat Musical d’Alzira gaudiran d’un descompte a la matrícula tant a totes les modalitats de matrícula.
Per a la inscripció cal seguir els passos corresponents en l’apartat inscripció i emplenar el formulari on-line.